Friday, September 28, 2007

how to improve Teaching and learning experience in this class


Subject rangkaian internet? Huhuhuh….memang best…banyak benda kita boleh buat tahu…tambah lagi kita boleh dapat ilmu yang banyak…kuikuikui….masa kitorang start belajar subject ni..memang blurr juga lah…tapi lepas dah tau ingredient dalam subject ni…baru kitorang sedar yang kitorang ni sebenarnya ‘buta it’. Tapi..itu dulu…sekarang tidak lagi..buktinya, jeng..jeng..jeng..kitorang dah pandai buat blog sendiri….dulu, kitorang mana tau nak buat semua benda-benda ni…tp bila dah dapat buat assignment pasal buat blog..excited gilerrr…syok plak tuh…kitorang tak tau plak yang buat blog ni best….tapi..apa yang kita nak comment sikit pasal subject ni…kitorang tak dapat nak aplikasikan apa yang lecturer ajar direct dalam kelas..yalah..ni kan subject rangkaian Internet..kitorang blajar pun secara teori sahaja..dan kitorang hanya mampu mengaplikasikan di luar…kan best..klu kita dan lesture sama-sama mempraktikan dalam kelas.. klu nak cerita pasal assignment memang best gilerrr….buat blog??? Tak pernah-pernah dalam hidup buat blog…heheheh…tapi yang penting….MEMANG BEST!!!!ni…kotorang nak suggest bagaimana nak improve teaching an learning dalam kelas ni…..mungkin juga assignment boleh diperbagaikan mengikut induvidu dalam kelas ni…..memanglah payah..tapi lepas kitorang tau betapa seronoknya buat assignment dalam subject ni…Fuhhh….Marvelesss…!!!! contohnya…ada individu buat blog…ada individu yang buat advertisement dalam web…ada yang buat homepage sendiri…dengan itu pengalaman kita akan bertambah…tapi,,,yang pastinya asssgnment blog memang best…dan yang paling penting TAHNIAH kepada Puan kita kerana ajar kita ilmu Internet nie...:)

tujuh keajaiban dunia baru

Colosseum
s
ebuah stadium pertunjukan yang dapat
menampung lebih kurang 50000 orang penonton. Stadium ini digunakan untuk menjalankan beberapa upacara dan keramaian yang ada pada masa itu. Bangunan ini terletak di Ibu Kota Negara Itali, Rom. Bangunan ini didirikan oleh raja Vespasian dan de selesaikan oleh anaknya, Titus. Terdapat perbezaan pendapat daripada ahli-ahli pengkaji dimana sesetengahnya mengatakan bahawa colosseum dibina pada tahun 79SM dan ada yang berpendapat bahawa ianya di bina antara tahun 70-72SM. Nama Colosseum berasal daripada sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40m yang bernama colossus. Patung colossus di bina semula sebagai pengganti Nero sebagai perumpamaan dari Sol, dewa matahari dengan menambahkan mahkota matahari. Pertengahan tahun, patung itu hilang. Seorang pengkaji mengatakan sejak patung itu diperbuat dari tembaga, patung tersebut dileburkan dan di guna semula. Selain nama colossus, colloseum juga disebut sebagai Flavian Amphitheatre. Pemberi nama ini tidak di ketahui siapa.di Itali, Coloseum di namakan sebagai il colosseo.

Taj Mahal.

Taj mahal terletak di tebing Sungai Jumna yang terletak di Agra, India. Ia merupakan makam yang dibina oleh Mahara ja Shah Jahan (1641-1666) sebagai monumen peringatan Mumtaz Mahal, isterinya yang kelima. Monumen ini dibina pada tahun 1623 dan siap 1648. Pembinaannya memerlukan lebih kurang 20000 orang pekerja yang di arahkan kepada Uztaz Ahmad. Dengan berbumbungkan ,marmar putih serta seni yang indah dan menggunakan 43 jenis batu permata termasuk berlian, jed, Krista dan nilam. Pembinaannya menelan selama 22 tahun. Bahan binaannya di bawah dari seluruh Asia dengan mengunakan 1000 ekor gajah untuk membawa bahan-bahan binaan. Apabila Taj Mahal siap di bina, arkitek,( Ustaz Ahmad) dijatuhkan hukuman pancung dan para pekerjanya akan dipotong tangan agar mereka tidak dapat membina sebuah bangunan yang lebih hebat daripada Taj Mahal. Namun begitu, dakwaan ni masih lagi dipertikaikan kerana Shah Mahal adalah seorang yang tidak zalim. Setelah itu, Shah Jelan digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. Shah Jelan telah ditahan di dalam sebuah rumah yang berhampiran Pelabuhan Agra. Setelah Meninggal dunia, Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Taj mahal sebenarnyamempunyai mitos yang tersendiri iaitu,Shah Jahan dikatakan mahu membina bangunan yang serupa di seberang sungai Jumna dengan Taj hitam. Kononnya, idea ini berasal dari seorang pengembara Eropah Jean-Baptiste Tavernier yang melawat Bandar Agra tahun 1665. Tetapi ia mendapat tentangan daripada Aungrezab dengan membuang marmar hitam kedalam laut. Tetapi pangkaji hanya menjumpai marmar putih sahaja.


Tembok Besar.

Tembok Besar China atau dikenali sebagai Tembok Besar Tiongkok merupakan kubu cina silam yang di bina sekitar 200sm dan diperkukuhkan antara penguhujung abad ke 14 sehinggalah abad ke 17 semasa Dinasti Tang untuk melindungi china daripada serangan Puak Mongol dan Puak Turki. Kerajaan telah mengarahkan petani membina tembok ini, dan ramai yang mati ketika membinanya. Oleh itu, ia digelar ‘kubur Terpanjang Bumi’. Panjang tembok ini adalah 64000km ( dari kawasan Shanhai hingga ke Teluk Bohai di sebelah timur yang terletak berhampiran dengan sempadan cChina dan Manchuria, sehingga ke Lop Nur di sebalah tenggara wilayah Xinjiang dan tingginya 8 meter. Lebar atas bangunan ini adalah 8m dan lebar bahagian atas adalah 5m dan lebar bahagian bawahnya adalah 8m. setiap 180 – 270 meter dibuat seakan-akan menara pengintai. Tinggi menara pengintai tersebut 11-12m. untuk membuat tembok raksasa ini. Ia memakan masa ratusan tahun di zaman kaisar. Lima pembinaan semula utama telah di jalankan iaitu

208sm (dinasti Qin) abad ke-1 ( dinasti Han) abad ke-7 dinasti Sui) 1138-1198 (Zaman lima dinasti dan sepuluh Negara) 1368 – 1640 ( Dari maharaja Hongwu sehingga Maharaja wanly pada dinasti Ming.


Petra
P
etra ( dari petrus, ‘batu’ dalam bahasa Yunani) adalah sebuah monumen yang terletak di kawasan rendah diantara gunung di timur Wadi Arabah, lembah besar yang bermula dari Laut Mati hingga Teluk Aqabah. Keputusan dalam penetapan untuk menjadikan munumen ini sebagai salah satu tujuh benda ajaib d dunia adalah melaui pemilihan 100 juta orang diseluruh dunia melaui internet dan SMS. Petra merupakan simbol teknik dan perlindungan. Sebenarnya, kota ini merujuk kepada kota yang didirikan yang diperbuat daripada bati-batu di Wadi Araba. Petra merupakan ibu kota kerajaan Nabatean yang didirikan pada 9sm – 40sm oleh raja Artes IV sebagai kota yang mempunyai pertahanan yang kuat dan terlindung daripada musuh dan bencana alam. Suku Nabatean membangunkan Petra dengan sistem pengairian yang unik. Terdapat juga terowong air dan bilik air yang dapat mengalirkan air bersih ke kota itu dan dapat menghindari banjir kilat. Selain itu, mereka juga memiliki teknologi hidrolik untuk mengangkat air.


Machu Picchu

Di
sebut sebagai gunung tertua dan merupakan sebuah lokasi runtuhan Inca Pra-Columbus yang terletak di wilayah pergunungan dengan ketinggian lebih kurang 2320m. Machu Pichu berada di atas lembah Urubamba di Peru di kawasan 70 km barat laut Cusco. Monument ini di temui oleh ahli arkeologi Hiram Bingham III pada tahun 191.

Chichen Itza
C
hichen Itza adalah satu sejarah peradaban Maya di Mexico pada abad ke 800sm. Piramid Kulkulan bangunan bersejarah ini dipercaya digunakan sebagai pusat kegiatan Politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya yang berlokasi di Semenanjung Yucatan. Di candi Chicken itza kononnya merupakan simbol pemujaan dan ilmu pengetahuan. Ia didirikan oleh oleh raja suku Toltec bernama Quetzalcoatl yang datang ke semenanjung Yukatan bersama tenteranya. Ketika suku Maya tinggal di daerah itu, mereka membangunkan berbagai kuil yang seakan-akan menyerupai piramid bersama-sama dengan puak Suku Toltek. Salah satu kuil yang didirikan adalah Kulkulan. Berdasarkan lagenda, Kulkulan adalah Dewa Ular yang Berambut dari Quetzacoatl. Kuil Kulkulan berupa piramid bertangga dan di setiap sisi piramid terdapat anak tangga menuju ke puncak. Di puncak, terdapat jalan masuk menuju rke lapangan Mahkota Batu Jaguar Raja Kulkulan.


Patung Kris Penebus

Patung Kris penebus dalam bahasa portugisnya Cristo Redenter adalah patung Yesus kris dengan gara Artd Deco yang terbesar di Rio de Janeiro, Brazil. Patung ini memiliki ketinggian 38 meter dan berlokasi di puncak gunung Carcodovo yang mempunyai ketinggian 710m di Taman Nasional Hutan Tijuca yang menghadap ke kotanya. Patung ini menjadi symbol kepada umat Kristian dan dijadikan juga sebagai simbol kebanggaan dan keagungan kota. Tangan patung ini terbuka sebagai tanda kehebatan penduduk Brazil. Gagasan untuk mendirikan sebuah patung telah muncul pada pertengahan 1850an ketika imam katolik Pedro maria Boss meminta dana dari Putri Isabel untuk mendirikan sebuah monument keagaman yang besar. Putri Isabel tidak menghiraukan usul tersebut. Usul kedua di kemukakan untuk sebuah markah tanah yang berupa patungbesar ini di buat pada tahun 1921 oleh Rio de Janeiro. Keuskupan agung mengorganisasikan sebuah acara yang di panggil sebagai Semana do Monumento ( mingguMonumen) untuk menarik para penderma. Patung kris ini adalah salah satu daripada 20 finalis untuk tujuh keajaiban dunia yang baru.

video

Me & Myself


ibu bapa kiter memberikan nama puterinya ini Andi Syazana Binti Bongkasa yang beridentitikan nombor matrik HT2006-2390....shana mengambil kursus Pendidikan dengan TESL dan kini berada di kedudukan semester 3...huhuhu....shana ada benda nak cakap dengan korang ni....errr....korang paham-paham sendiri lah ya....hehehehe


1/ people who knows me, U better stay away from me..

2/ people who want to know me, U better think twice

3/ people who don't want to know me, U are safe

4/ people who already stuck with me, I`m sorry ..i don't mean it...

5/ people who I hurt they feeling, 1000 apologize

6/ people who hurt me, I already forgive U

7/ people who will hurt me, did I do anything wrong to you? YES - i`m sorry , NO - thank you

then..please don't do anything with me.....
 
shana_ku. Template by Exotic Mommie Illustration by DaPino